Недоказаното днес не значи, че то не съществува.

Subscribe to me on YouTube

Събития Шуменец прави уникален препис на Новия завет

Шуменец прави уникален препис на Новия завет

Написана от 

Шуменецът Валентин Милков работи по невероятен проект - създаването на уникално ръчно написано върху пергамент копие на православен Нов Завет.

На Валентин са му необходими средства за завършване на проекта. До сега той е вложил около 25 000 лв собствени средства, но са необходими още около 15 000лв. Академия на мистериите "Мадара" подкрепя делото на Валентин и призовава всички, които са съпричастни и биха могли да му помогнат да влязат във връзка с него на тел. 0899771499 или на sos8@abv.bg и помогнат за това виоко благородно и патриотично дело за прославата на България.

Ето какво разказва Валентин Милков:

За проекта

Работя по създаването на уникално копие на православен Нов Завет без аналог в света и в човешката история. Това е единственият в България, в Европа и в света ръкописен православен Нов Завет, ръчно преписан на църковнославянски език на пергамент, изцяло ръчна изработка като опозиция на масовото, фабрично производство. Ръчен препис и калиграфично издание на Новия завет, т.е. текстът е с калиграфска стойност. Калиграфски изписаното слово е своеобразна емблема за неговата свещеното над тиражирания масов продукт.

Този Нов Завет е авторски проект; дизайнерски, силно модифициран, концептуален модел, уникален като форма и конструкция, като идея и замисъл. Преписът е автограф, т.е. оригинал от Елисаветинската библия от 1751 г.

Новият Завет е оформен в строг и консервативен формат с внимание към детайла и изработката. Отличава се с експресивна визия, изискана художествена стилистика и естетика, със стилен и същевременно опростен дизайн. Той е илюстриран, т.е. украсен е с миниатюри (илюстрации свързани с Библейския текст), заставки, инициални, заглавни букви и с декоративни рамки със сложни орнаменти.

Цел на проекта

Тази християнска библия е отвъд масовата култура и постмодерно изкуство. Тя е синтез между религия и изкуство, съвременен продукт с висока художествена и културна стойност. Създава се с идеята да подобри културния имидж и репутация на България в Европа и да популяризира българската култура, изкуство и език сред широки обществени кръгове например чрез експозиции и изложби в музеите и художествените галерии в Европа и участие в известни европейски културни форуми. Ще бъде чест за всеки европейски музей или галерия да изложи тази библия. В Европа по посещаемост музеите са като нашите молове – въпрос на култура. Идеята на Провидението е това да се популяризира като сакрална българска национална библия! Желанието ми, чрез моя проект е и ние, българите, да се гордеем с тази библия и хората по света да казват: „И българите имат своята Мона Лиза”!

Тази библия е способна да покаже на света, че България има богато културно и историческо наследство, народностни добродетели, ценностна система, вековно духовно знание. Тя ще бъде част от приноса на българската нация в развитието на европейската и световната култура и цивилизация. Чрез тази библия ще покажем нашата идентичност, култура, изкуство и език, показването й пред света ще повиши националното ни самосъзнание и самочувствие. Издаването на тази библия няма да има еднократен и кратък във времето ефект, а ще има дълготрайни позитиви в обществото.

Реализация на проекта

Изходна позиция: Този Нов Завет е културна марка и търговски продукт, който продава в най-висока степен обществен PR и социален имидж !!!

1. Идеята е да бъде откупен от държавата и да бъде на постоянна експозиция например в Националния исторически музей (НИМ) или в някой голям и известен храм или манастир.

2. Може да бъде откупен и от частно лице и с демонстративна цел публично пред културният, политически и бизнес елит, пред обществото и медиите да бъде подарен на НИМ или на храм или манастир, например Рилския.

3. Чрез тази християнска православна библия да се популяризира българската култура, изкуство и език по света – чрез експозиции и изложби в музеи и художествени галерии в Европа и участие в известни европейски културни форуми и изложения.

Практическите ползи за дарителя-меценат или спонсор


Възможност за обвързване с определени морални и духовни ценности и кауза. Популярност, идваща от това, че името му ще се свърже с хуманно-обществена кауза, с религиозно дело и с проект от национално културно значение и с висока обществена стойност. Името му ще бъде свързано с изкуството и религията и ще остане в съзнанието на обществото и културната история като дарител-меценат и морален авторитет, който материално е подпомогнал издаването на тази библия като хуманен акт и с чиято финансова помощ и подкрепа този проект е бил реализиран и осъществен.

В самата библия ще бъде написано на специално място името му като дарител-меценат, с чиято помощ, съдействие и подкрепа е била издадена тази библия. Същото ще бъде споменавано и пред всички медии (вестници, списания, TV) и на всички официални презентации и публични изяви, в които ще участвам при представянето на библията. Ако дарителят желае ще присъства на тези официални презентации и публични изяви.

Мотото ще бъде: „Тази библия се издава под патронажа на …..”

Целта е дарителят да получи максимално голяма публичност, известност и популярност, естествено, ако самият той желае това.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ:

24 часа - "Шуменец създава уникална Библия върху пергамент" http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1601149

LIVENEWS "Смайваме света с Българската Библия" (ВИДЕО) http://www.livenews.bg/Smayvame-sveta-s-Balgarskata-Bibliya-%28VIDEO%29-38424

БиТиВи – емисия НОВИНИ "Жител на Шумен прави уникален препис на Новия завет" http://btvnews.bg/video/news/zhitel-na-shumen-pravi-unikalen-prepis-na-noviya-zavet.html

НОВА TV – документален биографичен филм http://play.novatv.bg/play/293975/?autostart=true

Българско национално радио – програма Хоризонт, предаване „12+3” интервю с Петър Волгин на 24 май 2013 г.

Езотеричен вестник Хармония и Светлина

Уеб сайт: www.ezoterikabg.com Е-мейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Банер

Магазин

Банер
Банер
Банер

Дарение

Фаза на Луната